Neuhaus – maailman ensimmäinen suklaakonvehti

Neuhaus-suklaata Belgiasta

Vuonna 1857 Jean Neuhaus -niminen henkilö muuttti Belgian Brysseliin ja avasi siellä apteekin. Neuhaus kuorrutti lääkkeen suklaalla, jotta lääke olisi parempi nauttia. Vuonna 1912 Jean Neuhaus keksi suussasulavan konvehdin, eli päällysti lääkkeet suklaan ja kerman sekoituksella. Käytännössä herkullinen suklaa oli syntynyt.

Vuonna 1915 syntyi tuote nimeltään Ballotin. Jean Neuhausin puoliso suunnitteli näyttävän rasian suklaista herkkua varten, jonka nimi Ballotin tarkoittaa suklaista lahjarasiaa, jonka kaikki haluavat. Vuonna 1937 syntyivät puolestaan nostalgiset klassikot nimeltään Astrid ja Bonbon 13. Edellä mainittuja suosittuja konvehteja on yhä myynnissä ja ne valmistetaan täysin alkuperäisen reseptin mukaisesti.

Suklaan matka nykyaikaan

Suklaan voittokulkua ihmisten tietoisuuteen ei ole mikään voinut estää. Historia kertoo, että jo Kristoffer Kolumbus muinoin neljättä tutkimusmatkaa tehdessään löysi suklaan vuonna 1502. Suklaa tunnettiin 1900-luvun alussa jo kaikkialla maailmassa, ja ennen sotia suklaata syötiin harkitusti erilaisilla kutsuilla ja juhlapöydissä. Sotien jälkeen suklaan suosio vain jatkoi kasvamistaan ja suklaata nautittiin juhlien lisäksi myös arkisin.

Vuosi 1958 toi maailmannäyttelyn Belgian Brysseliin, joten luonnollisesti apteekkari Neuhaus esitteli tuoreet luomuksensa suurelle yleisölle. Herkulliset täytesuklaat nimeltään Tentation ja Caprice olivat näyttelyssä suorastaan kunniapaikalla. Suklaat sisälsivät suussasulavaa nougat-krokanttia, joka oli höystetty joko maistuvalla ganachella tai tuoreella kermalla.

Vuosi 1960 toi mukanaan kuninkaalliseen makuun liittyviä herkkuja, jonka seurauksena Neuhaus lisäsi tuotevalikoimaansa neljällä herkullisella konvehdilla. Konvehdit saivat nimensä kuningasperheen jäsenten mukaan, jotka olivat Albert, Paola, Baudouin ja Fabiola.

Nykyaikaa kohti matkatessa Neuhaus-suklaapuodit saivat aivan uuden visuaalisen ilmeen, johon olennaisena osana kuuluivat huomiotaherättävät värit, kuten erittäin tyylikäs tummanruskea ja kaunis korallinpunainen. Vuosittain tuhansia turisteja käy Belgian Brysselissä nauttimassa näitä suussasulavia Neuhaus-suklaita.

Neuhaus-suklaat ovat saaneet vuosikymmenten varrella paljon uusia ystäviä, joten ei ihme, että nämä suklaat ovat kohonneet markkinajohtajan asemaan Belgiassa. 2020-luvulla Neuhaus-suklaat tunnetaan kaikkialla maailmassa. Jean Neuhausin perustamalla yhtiöllä on tällä hetkellä noin 1 000 myymälää tai myyntipistettä 50 maassa eri puolilla maailmaa. Yhtiö haluaa kunnioittaa omia juuriaan, joten suklaat valmistetaan edelleen Belgiassa.