Belgialaiset pienet suklaapuodit

Belgia on satojen suklaapuotien maa. Turistit ympäri maailman suuntaavatkin vuosittain Belgiaan ostamaan maailmankuulua, aitoa belgialaista suklaata. Esimerkiksi Yuzun suklaapuoti Belgian Bruggen kaupungissa on matkailijoille erittäin tuttu. Bruggen kanaalikaupunki on kuin sadusta romattisine piparkakkutaloineen, joten Gentin kanavakadulla sijaitsevaan pieneen ja ihastuttavaan suklaapuotiin on helppo löytää. Suklaapuodin erikoisuuksina ovat muun muassa kinkulla, sinapilla ja mustalla tryffelillä maustetut suklaiset makuelämykset. Suklaata löytyy moneen makuun, mutta yksi asia on varma, eli suosituista praliineista ei sinappia tai kinkunpaloja löydy. Belgia on herkullisen suklaan lisäksi kuuluisa toinen toistaan maistuvimmista oluista, joten oluelta maistuva suklaakonvenhti on huikean hyvä olutlasillisen seurana. Yuzun perinteikäs suklaapuoti tarjoaa myös erittäin mielenkiintoisen, ylellisen makuelämyksen konvehdin avulla, jossa voi aistia täyteläisten tupakanlehtien ja viskien tuoksuvaa aromia.

Belgialainen suklaa on haluttua ja trendikästä

Belgia tunnetaan herkullisen laadukkaista suklaistaan, joten mikä voisikaan olla trendikkäämpää kuin markkinoida ainutlaatuisia suklaatuotteita niin paikallisille kuin tietenkin myös turisteille. Belgiassa paikalliset yritykset haluavat nykyään tuottaa korkealuokkaisen suklaan raaka-aineen itse suoraan Belgiassa kasvaneista kaakaopavuista. Suositussa hankkeessa on mukana monia belgialaisia yrityksiä ja mukaan on mahtunut myös suomalaisia yrityksiä. Hanketta kutsutaan nimellä Bean to Bar -trendi. Belgialainen suklaa valmistetaan aitona käsityönä, joten ”bean to bar” -merkintä tarkoittaa valmistusmenetelmää, jonka avulla taataan tuotteen korkea laatu. Tutkitaanpa hieman kaakaopavun mielenkiintoista matkaa toimitusketjuna alkaen maatilalta ja päätyen kuluttajalle.

Laadun takeena Bean to Bar -menetelmä

Bean to Bar -menetelmä tarkoittaa käytännössä kaikkia vaiheita papujen hankinnasta valmiiksi tuotteeksi asti. Tarkoituksena on tarjota kuluttajalle mahdollisimman aito ja ainutlaatuinen tuote, eli suklaa, joka on valmistettu palvelemaan vaativimpiakin kuluttajia. Kyseisellä menetelmällä ei ole vielä virallista statusta, joten sekä globaalit markkinat että kuluttajat ympäri maailman saattavat tulkita uutta valmistusmenetelmää eri tavoin.

Maailmanlaajuisesti tarkoituksena on kuitenkin kertoa, että kysymys on pitkät perinteet omaavasta belgialaisesta laatusuklaasta, jonka maku ja korkea laatu hakevat vertaistaan. Kansainvälisillä kaakaomarkkinoilla on myös omat korkeat laatuvaatimuksensa, jossa kaakaopavut erotellaan hienoiksi tai mausteisiksi kaakaopavuiksi. Toisinaan käsittelemättömiä suklaan valmistukseen tarkoitettuja kaakaopapuja kutsutaan myös bulkki- eli irtotavaraksi tai tavallisiksi kaakaopavuiksi, joista suklaa valmistetaan.