Belgialaisen suklaan maistuva historia

Belgialaiset ovat aina rakastaneet suklaata tai siltä ainakin tuntuu maistellessa herkullista ja visuaalista silmää miellyttävää belgialaista suklaata. Ensimmäisen kerran belgialaiset saivat maistaa suurta suosiota niittänyttä suklaata vuonna 1635 suklaan saapuessa Mesoamerikasta Euroopan maihin.

Suklaasta tuli luksusherkku, mutta vasta vuonna 1912 belgialainen suklaa kohosi maailmanlaajuisesti tunnetuksi Jean Neuhaus -nimisen suklaamestarin ansiosta. Belgialaista suklaata sanotaan taiteeksi, sillä belgialaisia suklaamestareita pidetään maailman parhaimpina korkealuokkaisen suklaan tekijöinä. Belgialainen suklaa vie sananlaskun mukaan kielen mennessään, sillä herkullinen suklaanautinto perustuu ensiluokkaisen hienoon ja puhtaaseen, aitoon käsityötaitoon. Belgialaiseen lakiin kirjattiin jo vuonna 1894, että aidon belgialaisen suklaan pitää aina sisältää vähintään 35 % kaakaojauhetta, sillä kysymyksessä on todellinen laatutuote.

Herkullinen belgialainen mestariteos

Belgiassa voi maistella taianomaisen täyteläisiä ohueen suklaakuoreen verhottuja pehmeitä praliineja, joita pidetään Belgian maineikkaimpina suklaaluomuksina tryffeleiden ohella. Praliinit, eli herkulliset suklaakonvehdit sisältävät usein huikean hyvää puoliemulgoitua suklaatäytettä, jossa kuorrute on valmistettu erittäin laadukkaasta kaakaojauheesta. Kuorrutteena saatetaan valmistusmenetelmästä riippuen käyttää toisinaan myös ohutta vohvelia. Yksilölliset pääsiäismunat, sarjakuvahahmot, sydämet ja eläinhahmot ovat myös erittäin suosittuja. Maailmanlaajuisilla suklaamarkkinoilla eräs asia on kuitenkin aina varma, nimittäin belgialaisen suklaan valta-asemaa ei lähitulevaisuudessa mikään muu maa pääse horjuttamaan.

Belgialaisen suklaan EU-suoja?

Belgialaiset suklaamestarit haluavat kansainvälisesti tunnetulle suklaalleen virallisen EU-suojan. Virallinen EU-suoja on jo muun muassa italialaisella parmankinkulla ja ranskalaisella samppanjalla. EU-suojan avulla olisi mahdollisuus estää muita maita käyttämästä suosittuja ja tunnettuja käsitteitä, kuten belgialaisella reseptillä valmistettu tai belgialaistyylinen suklaa.

Miten kaikki alkoi?

Belgialainen suklaanvalmistuksen perinne juontaa juurensa 1700-luvulle. Suklaasta sai nauttia ensin vain niin sanottu yläluokka, sitten keskiluokka ja tavallisen kansan pariin suklaa tuli vasta paljon myöhemmin. 1800-luvulla yläluokan keskuudessa oli erittäin suosittua kuuman suklaan juominen, joka toi miellyttävän olon ja antoi energiaa pitkäksi aikaa. Belgialaisia suosittuja suklaajuomia on tarjolla myös nykyään eri puolilla maailmaa. Suomessa helsinkiläinen Neuhaus Cafe tarjoaa muun muassa cappuccinoa, espressoa, latte machiatoa, chai latte ja macha -suklaajuomaa. Belgiassa tunnetaan nykyään jo 2 000 erilaista, satumaisen herkullista belgialaisten suklaamestareiden valmistamaa suklaata.